Veelgestelde vragen

Welke waterontharder je nodig hebt is afhankelijk van diverse factoren, zoals de samenstelling van je huishouden, de hardheid van het leidingwater in de regio en het waterverbruik per jaar. Hieronder zie je een overzicht met de specificaties per inhoud van de waterontharder. Wij geven je graag op basis van je persoonlijke situatie een advies op maat. De werking van de Single Compact en de Luxury Compact is exact hetzelfde. In de Single Compact kan tot 25kg zout, in de Luxury Compact 50kg. Het zout in de Luxury compact hoeft dus minder vaak vervangen te worden. De gesplitste opstelling van de Single Compact is ideaal voor kleinere ruimtes.

Schema waterontharders Mezutec

De kalkaanslag die is ontstaan in je waterkoker, wasmachine en vaatwasser etc. vóór het aanschaffen van een waterontharder zal na enige tijd verdwijnen. Het duurt ongeveer 3 tot 6 maanden voordat de oude kalkaanslag volledig is verdwenen. Enkel een losse waterontharder op basis van een ionenwisselaar kan kalkaanslag laten verdwijnen.

Een waterontharder draagt zeker een steentje bij aan een beter milieu. Zacht water zorgt voor een betere werking en een langere levensduur van je apparatuur. Ook het verbruik van zeep- en schoonmaakmiddelen is lager, je hoeft tot maar liefst 50% minder product hoeft te gebruiken. Douchegels, shampoos en andere reinigingsproducten lossen makkelijker op in kalkvrij water. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook veel kosten. Tenslotte zorgen kalkvrije leidingen ervoor dat je minder energie gaat verbruiken. Je CO2 uitstoot gaat naar beneden. De warmtewisselaar van bijvoorbeeld je wasmachine blijft met zacht water schoon en het water is dan ook eerder warm.

Het regeneratiezout wat na het spoelen van de waterontharder in het riool terecht komt is afbreekbaar en daardoor niet schadelijk voor het milieu.

De kalkdeeltjes in het leidingwater hechten zich aan de harsbolletjes in het pekelvat van de waterontharder. Wanneer de harsbolletjes verzadigd raken is het nodig om de waterontharder te spoelen, anders kan de ontharder zijn werk niet meer doen. Het zout zorgt ervoor dat de harsbolletjes weer schoon worden gespoeld. Gebruik wel enkel speciaal onthardingszout voor je waterontharder. De REGENIT zouttabletten die Mezutec levert zijn gemaakt van 100% zuiver zout en gaan niet klonteren.

Het zout in de waterontharder wordt enkel gebruikt tijdens het regeneratieproces. Je zult dit dus niet proeven in het water. Is dit wel het geval, dan staat je waterontharder niet juist ingesteld. Wanneer de waterontharder door een van onze monteurs geïnstalleerd wordt zal dit niet voorkomen. 

Je wilt graag kalkvrij water in huis. Kies je dan voor een magneet ontharder of een losse waterontharder? Er zijn meerdere verschillen tussen een magneet waterontharder en een losse waterontharder. Niet alleen de werking van de ontharder is anders, ook de prijs en de manier van installeren. Het belangrijkste verschil is de werking van het apparaat.

Een magnetische waterontharder klem je om je waterleiding en zet je vast met tie rips. De magneet ontharder zou ervoor moeten zorgen dat magnesium en calcium niet aan elkaar kunnen hechten. De kalkdeeltjes kunnen met een magneet ontharder echter niet afgevoerd worden. Met een magneet waterontharder heb je bovendien niet in je hele huis onthard water, enkel wellicht een beperkte kalkaanslag op de plaats van de magneet. Echter voor bewezen resultaat is het verstandig om in een volwaardig waterontharder te investeren. De investering is snel terugverdient!  

Een ionenwisselaar verwijdert wél kalk en magnesium uit het water. De kalkdeeltjes worden afgevoerd naar de riolering.

Winkelwagen 0