Hoe werkt een waterontharder?

Blog waterontharder

Als je last hebt van hard water thuis, is het laten installeren van een waterontharder een goede keuze. Maar hoe werkt een waterontharder nou eigenlijk en wat doet het precies voor je huishouden? In dit blogartikel beantwoorden we al je vragen!

Wat is hard water?

Hard water bevat een hoge concentratie kalkdeeltjes. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe ‘harder’ het water. De gemiddelde hardheid van het leidingwater in Nederland is ongeveer 8,5 dH (Duitse hardheid). Dit kan echter variëren per regio. In sommige gebieden is het water harder en kan de hardheid zelfs oplopen tot 12 dH. Met een waterontharder wordt de hardheid teruggebracht naar 0 dH en is het water volledig kalkvrij. 

Hard water kan leiden tot diverse problemen, zoals verkalkte verwarmingselementen, kalkvorming op sanitair en huidirritaties. Kalk is niet alleen lastig te verwijderen, maar is bovendien ook slecht voor je huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine, vaatwasser en het koffiezetapparaat.  

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder beperkt kalk maar ook andere vervuilers in je water tot een minimum. Het harde leidingwater wordt omgezet in zacht water. De waterontharders van Mezutec werken op basis van een ionenwisselaar. De ionen trekken kalkdeeltjes aan uit het water. Het leidingwater komt binnen in een composiet tank gevuld met ionisatiehars, hierin bevinden zich kleine bolletjes kunsthars. De kalkdeeltjes in het leidingwater hechten zich aan de harsbolletjes in het pekelvat.

Waar blijft de kalk bij een waterontharder?

Wanneer de harsbolletjes met kalk verzadigd raken regenereert de waterontharder, dit proces gebeurd geheel automatisch. Het zout in de ontharder zorgt ervoor dat de harsbolletjes weer schoon worden gespoeld. Het spoelwater met kalk gaat via een afvoer naar het riool.

De voordelen van kalkvrij water

✔️ Zacht water zorgt voor een betere werking en een langere levensduur van je huishoudelijke apparatuur.
✔️ Kalkvrije leidingen zorgen ervoor dat je apparaten minder energie gaan verbruiken. 
✔️ Met een waterontharder hoef je tot maar liefst 50% minder zeep- en schoonmaakmiddelen te gebruiken.
✔️ 100% kalkvrije badkamer en keuken
✔️ Helpt tegen een droge huid en irritatie. Kalkvrij water verlicht bovendien huidproblemen als psoriasis en eczeem.
✔️ Energiebesparend en duurzaam

Vrijblijvend advies

Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Onze adviseurs geven graag een vrijblijvend advies op maat! 

Mezutec waterontharder

Waarom kiezen voor een waterontharder mét stroomaansluiting?

De Mezutec-waterontharder bevat een volume- en tijdsturing, een computertje bovenop de waterontharder die bijhoudt wanneer de waterontharder moet spoelen. Door middel van een ingebouwde marge kan het regeneratieproces uitgesteld worden naar ’s nachts, zodat je overdag altijd zacht water én een goede waterdruk hebt! Bij stroomloze waterontharders is het niet mogelijk om een spoelmoment in te stellen, heb je geen inzicht in het waterverbruik en zijn er geen mogelijkheden om het spoelproces uit te stellen bij afwezigheid.

Waterontharder met stroom

Hoeveel stroom verbruikt de waterontharder?

Het stroomverbruik van de Mezutec-waterontharder ligt op ongeveer 2W per maand. Tegenover dit lage stroomverbruik van de ontharder staat dat je huishoudelijke apparatuur juist minder stroom gaat verbruiken! De verbruikskosten van de ontharder zelf worden ruimschoots gecompenseerd door alle besparingen die een waterontharder met zich meebrengt.

Waar kun je een waterontharder installeren?

De waterontharder kan door zijn compacte afmetingen op vele plaatsten geïnstalleerd worden, ook in kleine ruimtes. Dit kan bijvoorbeeld in de meterkast zijn, in de bijkeuken of in de garage.

Onze monteurs kunnen de waterontharder voor je installeren. Je kunt er ook voor kiezen om de waterontharder zelf te plaatsen. Een waterontharder installeren vergt wat handigheid, maar met de uitgebreide handleiding en instructievideo die wij aanleveren, is het zelf plaatsen van de ontharder voor een handige doe-het-zelver prima te doen.

Heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Een waterontharder heeft weinig onderhoud nodig. Om een goede werking van de ontharder te kunnen blijven garanderen adviseren wij om eens per 2 jaar de waterontharder door een van onze monteurs te laten controleren. Tijdens een onderhoudsbeurt worden de instellingen en het functioneren van de waterontharder uitgebreid gecontroleerd. 

Wat zijn de kosten van een waterontharder?

De prijs van de waterontharder is afhankelijk van het type ontharder en diverse factoren, zoals de samenstelling van je huishouden, de hardheid van het leidingwater in de regio en het waterverbruik per jaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte passend bij jouw situatie. 

Offerte aanvragen

Wil je een prijsindicatie ontvangen van de Mezutec-waterontharder? Laat je gegevens achter en we nemen z.s.m. contact op!

Modellen waterontharder

25+

jaar ervaring op het gebied van waterzuivering. 

5000+

tevreden klanten. Wij leveren systemen op maat, passend bij elke situatie.

10+

servicemonteurs plaatsen iedere dag waterontharders in geheel Nederland. 

Blog waterontharder

Waarom Mezutec?

Winkelwagen 0